دعای طلب صبر و عاقبت به خیری
وَمَا تَنْقِمُ مِنَّا إِلَّا أَنْ آمَنَّا بِآيَاتِ رَبِّنَا لَمَّا جَاءَتْنَا ۚ رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ (اعراف، 126)
و (اى فرعون!) تو از ما انتقام نمىکشى جز براى اینکه ما به آیات (و معجزات) پروردگارمان که براى ما آمد ایمان آوردهایم. پرودگارا! بر ما صبر و شکیبایى فرو ریز و ما را مسلمان و فرمانبردار بمیران.
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره اعراف - آیه ۱۲۶
این آیه، پاسخى به جوسازى ها و تهمت هایى است که از سوى فرعون نسبت به مؤمنان و همراهان حضرت موسى انجام مى گرفت و در آیات گذشته به آنها اشاره شد، از قبیل اینکه شما توطئه گر هستید و قصد تصاحب وطن و کاشانه مردم و اخراج آنان را دارید. آنان گفتند: شما نیز مى دانید که جرم ما این تنها ایمان ماست، نه آنچه شما مى گویید.
امام صادق (ع) فرمود: کسى که خود را برتر از دیگران بداند مستکبر است. به حضرت گفتند: گاهى انسان به دلیل آنکه دیگران مشغول گناهند و او گناه نمى کند خود را برتر مى داند! حضرت فرمودند: شاید او توبه کرده و بخشیده شده است، ولى تو خبر ندارى و هنوز او را چنان مى بینى. مگر داستان ساحران را نشنیده اى که با انگیزه شکست موسى آمدند، ولى توبه کرده و هدایت شدند و پایان خوبى داشتند.
پیام ها
۱- ایمان به خدا و زیر بار طاغوت نرفتن، بىدردسر نیست. «و ما تنقم»
۲- ایمانى ارزش دارد که براساس برهان و پس از دیدن نشانه هاى حقیقت باشد. «آمنّا بآیات ربّنا لمّا جائتنا»
۳- طاغوت ها با فکر و عقیده توحیدى مخالفند، نه با آدم ها. «الاّ أن آمنّا»
۴- نشانه مؤمنان راستین، آرامش، مقاومت، صراحت، شجاعت، تضرّع و دعا به خصوص در هنگام سختى هاست. «آمنّا… ربّنا افرغ علینا صبراً»
۵ - در دعا به ربوبیّت خداوند متوسّل شویم. «ربّنا»
۶- بهترین شیوه در برابر تهدید طاغوت ها، دعا و توکّل بر خدا و حفظ ایمان و پایدارى است. «ربّنا أفرغ علینا صبراً و توفّنا مسلمین»
۷- وقتى تهدیدها سنگین باشد، صبر و مقاومت بیشترى هم مى طلبد. ساحران گفتند: «أفرغ علینا صبراً» یعنى دل ما را پر از صبر کن و نگفتند: «أنزل علینا»
۸ - حسن عاقبت، نیاز به دعا، استمداد و توفیق الهى دارد. «ربّنا… توفّنا مسلمین»
منبع: پایگاه درس هایی از قرآن